Ads Area

Kerala Police Forensic - Scientific officer - Chemistry model questions - Set 2

 

Kerala Police Forensic - Scientific officer - Chemistry model questions - Set 2

31. The element used for radiographic imaging:

(a)Calcium        (b) Strontium       (c) Barium          (d) Beryllium

Answer: (c)


32. An anti-oxidant often added to fat-containing foods to prevent rancidity:

(a)Ethyl benzoate                                    (b) Methylated chlorobenzene

(c) Butyrate hydroxyanisole            (d) Propyl alcohol

Answer: (c)


33. Which of the following insoluble in water?

(a)Silver Chloride                         (b) Calcium Chloride

(c) Sodium Nitrate                        (d) Magnesium Sulphate

Answer: (a)


34. An example of mineral acid:

(a) Citric acid                            (b) Formic acid

(c) Tartaric acid                        (d) Hydrochloric acid

Answer: (d)


35. The most abundant type of coal:

(a)Bituminous          (b) Anthracite         (c) Lignite         (d) None of these

Answer: (a)



36. Pigments obtained from plants can be separated by:

(a)Magnet                                         (b) Crystallisation

(c) Chromatography                      (d) Separating Funnel

Answer: (c)


37. Potassium permanganate is used to purify water.  Which among the following properties of it helps in this action?

(a)Reducing        (b) Oxidising      (c) Sterilizing           (d) Leaching

Answer: (b)


38. What type of reaction is in the digestion of food in human body?

(a)Decomposition                      (b) Hydrogenation

(c) Calcination                              (d) Incubation

Answer: (a)


39. Which of the following is called the ‘Mother of Pearl’?

(a)Ammolite          (b) Nacre           (c) Tusk         (d) Seashell

Answer: (b)


40. Bleaching powder contains;

(a)Magnisium           (b) Sodium        (c) Calcium         (d) Potassium

Answer: (c)



41. It is easily noticed the smell of the LPG gas because of which among the following?

(a)Butane          (b) Propane        (c) Methane              (d)  Ethanethiol

Answer: (d)


42. Teflon, the tough and fire-resistant polymer, containing the halogen:

(a)Chlorine          (b) Flourine              (c) Iodine          (d) Bromine

Answer: (b)


43. Froth and foams are examples of the following:

(a)Gas suspended in liquid                         (b) Liquid suspended in gas

(c) Solid suspended in gas                           (d) None of these

Answer: (a)


44. The discomfort due to indigestion can be cured by taking:

(a)Baking soda            (b) Vinegar           (c) Naphthalene                (d)  Benzene

Answer: (a)


45. Chemical properties mostly resemble those of :

(a)Gold          (b) Platinum         (c) Barium           (d)  Germanium

Answer: (c) 



46. If rubbing vinegar on the stung area of the skin gives relief, then the person has been stung by:

(a)Ant             (b) Cockroach              (c)Bee                (d)  Wasp

Answer: (d)


47. The largest diamond:

(a) Kohinoor             (b) Cullinan

(c) Hope                     (d) Star

Answer: (b)


48. Which among the following qualities of iron is best based upon iron content?

(a) Magnetite             (b) Haematite          (c)Limonite             (d)  Siderite

Answer: (a)


49. Spoilage of potato chips is prevented by packing them in plastic bags in an

atmosphere of:

(a)Oxygen          (b) Nitrogen        (c) Argon            (d) Chlorine

Answer: (b)


50. Which among the following metal is used in railroad flares?

(a)Germanium          (b) Cadmium          (c) Strontium            (d) Tin

Answer: (c)



51. The process by which tea leaves are separated from prepared tea is called:

(a)Distillation          (b) Filtration       (c) Evaporation         (d) Solvent extraction

Answer: (b)


52.......... All alloy of -------- with any other metal is known as Amalgam.

(a) Mercury         (b) Iron

(c) Copper           (d) Silver

Answer: (a)


53. Which one of the following is used as a moderator in a nuclear reactor?

(a) Coal              (b) Paraffin

 (c) Lead            (d) Graphite

Answer: (d)


54. Chlorine was discovered by:

(a) Joseph Priestly                 (b) Paul Muller

(c) Joseph Black                      (d) Carl Scheele

Answer: (d)


55. Who categorised elements according to atomic number?

(a) Mosley              (b) Napier

(c) Mendeleev        (d) Priestly

Answer: (a)



56. Beryllium Aluminium Silicate is known as:

(a) Emerald              (b) Topaz

 (c) Diamond           (d) Quartz

Answer: (a)


57. Methanoicacid is another name of:

(a) Lactic acid            (b) Malic acid

(c) Formic acid          (d) Prussic acid

Answer: (c)


58. The first organic compound prepared in the laboratory:

(a) Ammonia (b) Urea

 (c) Methane (d) Benzene

Answer: (b)


59. The isotope used for the treatment of Cancer:

(a) Carbon-14                      (b) Uranium-238

(c) Cobalt-60                       (d) None of these

Answer: (c)


60. Kovar is an alloy of Iron and---------     

(a) Lead                    (b) Copper

(c) Tin                       (d) Cobalt

Answer: (d)


Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad