Ads Area

Kerala Police Forensic Scientific officer - Physics model questions - Nobel Prize

kerala psc scientific officer physics model questions

1. Nobel Prizes were given for the first time in:

(a) 1900 (b) 1901

(c) 1896 (d) 1895

Answer: (b)


2. What was the major invention of Alfred Nobel who instituted Nobel Prize:

(a) Atom Bomb (b) Nuclear Fusion

(c) Machine Gun (d) Dynamite

Answer: (d)


3. In how many subjects Alfred Nobel instituted Nobel Prize?

(a) 6 (b) 5

(c) 4 (d) None of these

Answer: (b)


4. At present in how many subjects the Nobel Prizes are given?

(a) 5 (b) 6

(c) 7 (d) None of these

Answer: (b)


5. The subjects in which the first Nobel Prizes are given include Physics, Chemistry, Literature, Peace and .....

(a) Biology (b) Mathematics

(c) Economics(d) Physiology or Medicine

Answer: (d)


6. The subject in which Alfred Nobel did not institute Nobel Prize:

(a) Peace (b) Literature

(c) Medicine (d) Economics

Answer: (d)


7. In which year the Nobel Prize in Economics was instituted?

(a) 1966 (b) 1968

(c) 1970 (d) 1965

Answer: (b)


8. The Nobel Prize for Economics was given for the first time in:

(a) 1968        (b) 1969  (c) 1970    (d) 1971

Answer: (b)


9. Which body instituted the Nobel Prize in Economics?

(a) Karolinka Institute (b) Norwegian Govt.

(c) Sveriges Riksbank (d) Govt of Sweden

Answer: (c)


10. The body that determines laureates in the subjects of Physics, Chemistry and Economics:

(a) Norwegian Govt (b) Karolinka Institute

(c) Royal Swedish Academy of Sciences

(d) Sveriges Riksbank

Answer: (c)



11. The Nobel laureate in Medicine is determined by:

(a) Karolinka Institute (b) Swedish Academy

(c) Norwegian Govt (d) None of these

Answer: (a)


12. Swedish Academy determines the laureate in:

(a) Peace (b) Literature

(c) Medicine (d) None of these

Answer: (b)


13. The Nobel laureate in Peace is determined by:

(a) Karolinka Institute (b) Swedish Academy

(c) Norwegian Parliament (d) Sveriges Riksbank

Answer: (c)


14. The Nobel Prizes except Peace Prize are distributed at:

(a) Oslo (b) London

(c) Stockholm (d) None of these

Answer: (c)


15. The Nobel Prize in Peace is given at:

(a) London (b) Helsinki

(c) Copen Hagen (d) Oslo

Answer: (d)


16. The Nobel Prizes are declared in the month of:

(a) August (b) September

(c) November (d) October

Answer: (d)


17. The Nobel Prizes are distributed on....... every year:

(a) November 10 (b) October 10

(c) December 10 (d) January 10

Answer: (c)


18. The Nobel Prizes except Peace Prize are given by:

(a) King of Sweden (b) Chairman, Nobel Committee

(c) King of Norway (d) None of these

Answer: (a)


19. The Nobel Peace Prize is given by:

(a) Speaker of Norwegian Parliament

(b) King of Norway

(c) Chairman, Norwegian Nobel Committee

(d) King of Sweden

Answer: (c)



20. The Nobel Prize in ....... is known as Bank of Sweden Prize:

(a)Physics (b) Chemistry

(c) Economics (d) Medicine

Answer: (c)


21. The only subject in which organisations are eligible for

Nobel Prize:

(a)Peace (b) Economics

(c) Literature (d) Chemistry

Answer: (a)


22. Which is known as ‘Alternative Nobel’?

(a)Wolf Prize (b) Lasker Award

(c) Right Livelihood Award (d) Oscar

Answer: (c)


23. Which is known as ‘America’s Nobel’?

(a)Lasker Award (b) Wolf Prize

(c) UNESCO Peace Prize (d) Ig Nobel Prize

Answer: (a)


24. Which is known as ‘Little Nobel’?

(a)Ig Nobel Prize (b) Right Livelihood Award

(c) Wolf Prize (d) UNESCO Peace Prize

Answer: (d)


25. Which is known as ‘Nobel Prize of Environmentalists’?

(a) Goldman Prize (b) Ig Nobel Prize

(c) UNESCO Peace Prize (d) Wolf Prize

Answer: (a)

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Join Whatsapp group

Below Post Ad

Join Whatsapp group