Ads Area

Kerala Police Forensic - Scientific officer - Chemistry model questions - Set 3

 

Kerala Police Forensic - Scientific officer - Chemistry model questions - Set 3

61. Sir Humphry Davy discovered:

(a) Helium    (b) Hydrogen

(c) Sodium  (d) Oxygen

Answer: (c)


62. A natural fertilizer:

(a) Urea                  (b) Ammonium Nitrate

(c) Compost           (d) Ammonium Nitrate

Answer: (c)


63. Which metal is not used as electromagnet?

(a) Iron         (b) Copper

(c) Nickel     (d) Cobalt

Answer: (b)


64. Radium is chemically similar to:

(a) Calcium           (b) Hydrogen

(c) Helium             (d) Iron

Answer: (a)


65. Which is used as eyewash?

(a) Hydrocyanic acid            (b) Boric acid

(c) Tannic acid                       (d) Citric acid

Answer: (b)



66. Commercial Vaseline is derived from :

(a) Plant gums              (b) Coaltar

(c) Wool wax                (d) Petroleum

Answer: (d)


67. The process involving in making soap is:

(a) Saponification          (b) Hydrolysis

(c) Condensation            (d) Polymerisation

Answer: (a)


68. Neoprene, a synthetic rubber, is made from:

(a) Dichloroethane                               (b) 2-Chlorobutadiene

(c) Carboxy- Methyl Cellulose           (d) Methanol

Answer: (b)


69. The second most abundant gas in the atmosphere of the Earth:

(a) Oxygen        (b) Argon

(c) C02              (d) Hydrogen

Answer: (a)


70. Kerosene was discovered in 1853 by:

(a) Humphrey Dewey                 (b) Faraday

(c) Kekule                                       (d) Abraham Gesner

Answer: (d)



71. The poisonous gas emitted from the engines of two-wheelers:

(a) Phosgene                                       (b) Chlorine

(c) Carbon Monoxide                        (d) Methyl Iso Cyanate

Answer: (c)


72. The only substance in that exists in nature in three forms¬ solid, liquid and gas:

(a) Water                                     (b) Coal

(c) Dry ice                                      (d) Urea

Answer: (a)


73. The purest form of water

(a) River water                                (b) Seawater

(c) Pond water                                (d) Rainwater

Answer: (d)


74. Element present in DNA and RNA:

(a) Sulphur                            (b) Iron

(c) Calcium                             (d) Phosphorus

Answer: (d)


75. The chemical that causes acid rain:

(a) Sulphur dioxide                       (b) Silver iodide

(c) Silver bromide                          (d) Ozone

Answer: (a) 



76. Which is also known as ‘paraffin oil’?

(a) Petrol                                         (b) Diesel

(c) Kerosene                                     (d) Naphta

Answer: (c)


77. Gottlieb Daimler invented  

(a) Petrol engine                                (b) Diesel engine

(c) Carburettor                                   (d) Jet Engine

Answer: (c)


78.  The temperature at which it will continue to bum for at least five seconds after ignition by an open flame is called:

(a)  fire point                                            (b) flashpoint

(c) Autoignition point                               (d) Octane number

Answer: (a)


79. The Basel Convention is related to:

(a) Hazardous Wastes                               (b) War Prisoners

(c) Nuclear Weapons                                   (d) Drugs

Answer: (a)


80. What is known as ‘king of chemicals’?

(a) Hydrochloric acid                                       (b) Sulphuric acid

(c) Nitric acid                                                         (d) Acetic acid

Answer: (b)



81. The acid present in eye lotion:

(a) Citric acid                                                (b) Boric acid

(c) Nitric acid                                               (d) Carbolic acid

Answer: (b)


82. Which vitamin is also known as Ascorbic acid?

(a) Vitamin A                                        (b) Vitamin C

(c) Vitamin D                                           (d) Vitamin E

Answer: (b)


83. The gas used by plants to respire during day time:

(a) C02                                                  (b) Methane

(c) Nitrogen                                        (d) Oxygen

Answer: (d)


84. The gas used in factories to make Soda Water

(a) Carbon Dioxide                                     (b) Ozone

(c) Ammonia                                                (d) Helium

Answer: (a)


85. The second least dense metal:

(a) Potassium                                         (b) Sodium        

(c) Aluminium                                        (d) Lithium

Answer: (a)



86. The hardest metal:

(a)  iron                                               (b) Iridium

(c) Chromium                                       (d) Tungsten

Answer: (c)


87. Metal that is the best conductor of heat:

(a) Iron                                                           (b) Gold

(c) Silver                                                           (d) Copper

Answer: (c)


88. Stibnite is the ore of:

(a) Antimony                               (b) Lead

(c) Tin                                               (d) Zinc

Answer: (a)


89. Ore of chromium:

(a) Chromite                                            (b) Nichrome

(c) Wolfram                                             (d) Sphalerite

Answer: (a)


90. Magnesium silicate is:

(a) Soda ash                                           (b) Quartz

(c) Potash                                               (d) Talc

Answer: (d)


Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

ശ്രദ്ധിക്കുക : നിങ്ങൾ കുവൈത്ത് പ്രവാസി ആണെങ്കിൽ, ബൂസ്റ്റർ ഡോസ് ഉടൻ എടുക്കുക. ഓൺലൈനായി എങ്ങനെ രജിസ്റ്റർ ചെയ്യണം എന്ന് ഇവിടെ വിശദീകരിക്കുന്നു