Ads Area

Kerala Police Forensic - Scientific officer - Physics model questions - Set 8

Kerala Police Forensic - Scientific officer - Physics model questions - Set 8


211. The knot is used for measuring:

(a) Speed of ship (b) Speed of light

(c) Wavelength (d) Speed of Plane

Answer: (a)


212. The vehicle used to launch India’s first satellite, Aryabhatta:

(a) Cosmos (b) Salyut

(c) Echo (d) Telstar

Answer: (a)


213. The total kinetic energy of molecules in a substance is known as:

(a) Force (b) Motion

(c) Heat (d) Energy

Answer: (c)


214. The first space station:

(a) Skylab (b) Salyut-1

(c) Sputnik (d) Cosmos

Answer: (b)


215. The first advertisement telecast on TV was about:

(a) Watch (b) Pen

(c) Car (d) Radio

Answer: (a)


216. Which colour absorbs heat the least:

(a) Black (b) White

(c) Red (d) Violet

Answer: (b)


217. Almost all aircraft flight occurs in the______

(a) Exosphere  (b) Troposphere&Stratosphere

(c) Ionosphere (d) Thermosphere

Answer: (b)


218. The study of motion:

(a) Acoustics (b) Cryogenics

(c) Optics (d) Dynamics

Answer: (d)


219. The half-life of Carbon-14 Isotope is ....... years.

(a) 5760 (b) 4560

(c) 4500 (d) 2400

Answer: (a)


210. What is used as fuel in aeroplanes?

(a) Benzene (b) Toluene

(c) Gasolin (d) Naphta

Answer: (c)


211. In which form matter exist in nature in the largest quantity?

(a) Solid (b) Liquid

(c) Gas (d) Plasma

Answer: (d)


212. The frequency of electricity used for the domestic purpose:

(a) 100 Hz (b) 230 Hz

(c) 50 Hz (d) 250Hz

Answer: (c)


213. Thermometer measures:

(a) Pressure (b) Force

(c) Temperature (d) Speed

Answer: (c)


214. The temperature at which Celcius and Fahrenheit scales are equal:

(a) Minus 40 (b) Minus 273

(c) Zero (d) Minus 32

Answer: (a)


215. Eco sounder measures .....

(a) Temperature    (b) Depth of water bodies

(c) Speed of aircraft (d) Frequency

Answer: (b)


216. Natural magnets are known as:

(a) Lode stones (b) Corundum

(c) Gypsum (d) Carborundum

Answer: (a)


217. Which colour is in the middle of the rainbow?

(a) Yellow (b) Blue

(c) Green (d) Indigo

Answer: (c)


218.The fourth form of matter?

(a) Liquid (b) Solid

(c) Plasma (d) Gas

Answer: (c)


219. At which region of the Earth a body has the maximum weight?

(a) Equator (b) Tropic of Cancer

(c) Tropic of Capricorn (d) Poles

Answer: (d)



220. The force between the same type of molecules:

(a) Adhesion (b) Cohesion

(c) Repulsion (d) Conjugation

Answer: (b)


221. The force between different type of molecules:

(a) Conjugation (b) Immersion

(c) Adhesion (d) Repulsion

Answer: (c)


222. The metal used in Thermometers:

(a) Mercury (b) Lead

(c) Sodium (d) Silver

Answer: (a)


223. For measuring very high temperature, ...... is used:

(a) Heliometer (b) Kymoscope

(c) Pyrometer (d) Odometer

Answer: (c)


224. Water has maximum density at ..... degree Celcius:

(a) Zero (b) Minus 4

(c) Four (d) 100

Answer: (c)


225. Bose Einstein condensate is ......th form of matter:

(a) 5 (b) 4

(c) 6 (d) 7

Answer: (a)


226. Fermionic condensate is ......th form of matter:

(a) 7 (b) 6

(c) 7 (d) 4

Answer: (b)


227. Super cooled Fermi gas is  ......th form of matter:

(a) 8 (b) 7

(c) 6 (d) 5

Answer: (b)


228. Who discovered the Doppler Effect?

(a) Christian Doppler (b) Newton

(c) Watson (d) Franc Whittle

Answer: (a)


229. Amount of matter is measured in:

(a) Mole (b) Columb

(c) Erg (d) Newton

Answer: (a)



230. NASA sent Phoenix mission to:

(a) Venus (b) Mercury

(c) Jupiter (d) Mars

Answer: (d)


231. The instrument used in submarines to view the surface of the water:

(a) Radar (b) Sonar

(c) Hydrometer (d) Periscope

Answer: (d)


232. The process of water becoming vapour is:

(a) Evaporation (b) Melting

(c) Condensation (d) Soldfication

Answer: (a)


233. The instrument that converts mechanical energy into electrical energy:

(a) Motor (b) Dynamo

(c) Rectifier (d) Amplifier

Answer: (b)


234. In an electric motor electrical energy is mainly converted to .......

(a) Chemical energy (b) Mechanical energy

(c) Magnetic energy (d) Potential energy

Answer: (b)


235. What will be the weight of a man on Moon, if he has 60kg weight on Earth?

(a) 12 kg (b) 6kg

(c) 10 kg (d) 20kg

Answer: (c)


236. Which colour can absorb the maximum amount of heat?

(a) Blue (b) White

(c) Red (d) Black

Answer: (d)


237. The glass used for making lens:

(a) Safety glass (b) Water glass

(c) Flint glass (d) None of these

Answer: (c)


238. Lens used in camera:

(a) Convex (b) Concave

(c) Biconcave (d) None of these

Answer: (a)


239. The bomb dropped in Hiroshima:

(a) Bokscar (b) Enola Gay

(c) Fatman (d) Little Boy

Answer: (d)


240. The bomb named Fatman was dropped in:

(a) Kawasaki (b) Kyoto

(c) Tokyo (d) Nagasaki

Answer: (d)


Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad