Ads Area

Kerala Police Forensic - Scientific officer - Chemistry model questions - Set 1

Kerala Police Forensic - Scientific officer - Chemistry model questions - Set 1


1. The gas formed when Potassium permanganate is heated:

(a) Nitrogen (b) Oxygen

(c) Hydrogen (d) Ammonia

Answer: ( b)


2. The pungent smell emitted while scratching the matchbox:

(a) Oxygen (b) Hydrogen sulphide

(c) Methane (d) Sulphur dioxide

Answer: ( d)


3. The gas formed in Sun as the result of nuclear fusion:

(a) Oxygen (b) Hydrogen

(c) Methane (d) Helium

Answer: (d )


4. What is the colour of ozone:

(a) Yellow (b) Orange

(c) Blue (d) Red

Answer: (c )


5. Which metal is called ‘White Gold’?

(a) Mercury (b) Silver

(c) Iron Sulphide (d) Platinum

Answer: (d )



6. Which metal has the symbol ‘Hg’?

(a) Hydrogen (b) Iron

(c) Aluminium (d) Mercury

Answer: ( d)


7. The metal used to make the nib of fountain pens:

(a) Silver (b) Aluminium

(c) Lead (d) Iridium

Answer: (d )


8. The name ‘Aurum’ is related to the metal:

(a) Tungsten (b) Osmium

(c) Gold (d) Iridium

Answer: ( c)


9. The substances added to ore to remove impurities is called:

(a) Gang    (b) Flux

(c) Aqua regia (d) Alloy

Answer: ( b)


10. Which is known as ‘the metal of hope’?

(a) Titanium (b) Uranium

(c) Silver (d) Platinum

Answer: (b )



11. Which one of the following can be used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission?

(a) Boron (b) Heavy water

(c) Uranium (d) Plutonium

Answer: (a )


12. The colour of pure diamond:

(a) Red   (b) Blue (c) Green (d) Colourless

Answer: ( d)


13. When water itself combines chemically with some element or mineral is called:

(a) Carbonation (b) Desilication

(c) Hydration (d) Oxidation

Answer: (c )


14. Who formulated the system of pH value?

(a) Lavoisier (b) Pasteur

(c) Dalton (d) Sorenson

Answer: (d )


15. Bronze is an alloy of Copper and ......

(a) Tin   (b) Zinc  (c) Lead   (d) Nickel

Answer: (a ) 



16. Chocolate contains Lead and.......

(a) Aluminium (b) Silver

(c) Cobalt (d) Nickel

Answer: (d )


17. Bauxite  is the ore of:

(a) Barium (b) Iron

(c) Aluminium (d) Copper

Answer: (c )


18. Vanaspati is prepared by passing .......through vegetable oil:

(a) Helium (b) Nitrogen

(c) Hydrogen (d) Carbon

Answer: (c )


19. Endosulfan is a :

(a) Insecticide (b) Hallucinogen

(c) Medicine (d) Beverage

Answer: (a)


20. The chemical name of Common Salt?

(a) Sodium Chloride (b) Calcium Chloride

(c) Potassium Chloride (d) Ferrous Sulphate

Answer: (a )



21. The first Trans Uranic element:

(a) Plutonium (b) Neptunium

(c) Einsteinium (d) Fermium

Answer: ( b)


22. Most chemically reactive element?

(a) Hydrogen (b) Oxygen

(c) Carbon (d) Fluorine

Answer: ( d)


23. Heavy water is used in:

(a) Nuclear reactors (b) Aqua lungs

(c) Quartz clocks (d) Jet engines

Answer: ( a)


24. Sodium imparts ..... colour to flames:

(a) Red  (b) Green (c) Yellow  (d) Blue

Answer: ( c)


25. If the pH value of a substance is below 7, it is:

(a) Acid (b) Base

(c) Neutral (d) Water

Answer: (a )



26. The process used in dairies to separate cream from milk is:

(a)Centrifugation               (b) Sedimentation

(c) Filtration                        (d)  Sublimation

Answer: (a)


27. Which of the following is not present in pure sugar?

(a)Carbon        (b) Hydrogen        (c) Oxygen        (d) Nitrogen

Answer: (d)


28. Phosphorus finds important use in _____ industry.

(a)Soap          (b) Fertilizer       (c) Paper           (d) Sugar

Answer: (b)


29. Radio Carbon dating was discovered by:

(a)Willard Franck Libby                    (b) Madam Curie

(c) Henri Becquerel                        (d) Pierre Curie

Answer: (a)


30. Development of unpleasant smell and taste in oil and fat-containing food items due to oxidation of atmospheric oxygen is called:

(a)Radioactivity        (b) Turbidity           (c) Acidity              (d)  Rancidity

Answer: (d)


Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

Join Whatsapp group