Ads Area

Kerala Police Forensic - Scientific officer - Physics model questions - Set 6

 

Kerala Police Forensic - Scientific officer - Physics model questions - Set 6

151. Speed of light is ...... maximum in:

(a) Vacuum                                          (b) Water

(c) Steel                                                 (d) Glass

Answer: (a)


152. Colour of a soap bubble is due to:

(a) Dispersion                                         (b) Interference

(c) Diffraction                                          (d) Refraction

Answer: (b)


153. Change of path of light when it enters from one medium to another:

(a) Interference                                      (b) Dispersion

(c) Refraction                                          (d) Diffraction

Answer: (c)


154. Mirage is due to:

(a) Refraction                                           (b) Diffraction

(c) Dispersion                                            (d) None of these

Answer: (a)


155. Study of light:

(a) Acoustics                                           (b) Optics

(c) Horology                                             (d) Orology

Answer: (b)


156. Which one of the following phenomenon explaining the phenomenon of a rainbow?

(a) Diffraction                                         

(b) Dispersion

(c) Reflection                                            

(d) Refraction

Answer: (b)


157. Red+Green gives ...... colour:

(a) Yellow                                                  

(b) Cyan

(c) Magenta                                               

(d) Violet

Answer: (a)


158. Blue+Green  gives ..... colour.

(a) Pink                                                        

(b) Magenta

(c) Cyan                                                       

(d) Yellow

Answer: (c)


159. Red+Blue gives ....... colour.

(a) Cyan                                                     

(b) Yellow

(c) Magenta                                              

(d) Black

Answer: (c)



160. The colour of the Nitrogen vapour lamp:

(a) Red                                                       

(b) Blue

(c) Green                                                   

(d) Yellow

Answer: (a)


161. The colour of the Sodium vapour lamp:

(a) Green                                                    

(b) Yellow

(c) Red                                                        

(d) Blue

Answer: (b)


162. ..... is the colour of Neon  vapour lamp:

(a) Red                                                         

(b) Blue

(c) Orange                                                  

(d) Green

Answer: (c)


163. ...... vapour lamp has a green colour:

(a) Nitrogen                                              

(b) Sodium

(c) Neon                                                      

(d) Chlorine

Answer: (d)


164. The colour of the Hydrogen vapour lamp:

(a) White                                                    

(b) Blue

(c) Yellow                                                    

(d) Green

Answer: (b)


165. The colour of Mercury vapour lamp:

(a) Blue                                                        

(b) Orange

(c) Red                                                          

(d) White

Answer: (d)


166. What is the voltage of the electricity used for the domestic purpose?

(a) 460 (b) 110

(c) 230 (d) 275

Answer: (c)


167. The study of sound:

(a) Acoustics (b) Optics

(c) Otology (d) None of these

Answer: (a)


168. The device used to measure the depth of oceans using sound waves:

(a) Radar (b) Sonometer

(c) Sonar (d) Vernier

Answer: (c)


169. In which one of the following medium, the sound has maximum speed?

(a) Vacuum (b) Air

(c) Wood (d) Iron

Answer: (d)



170. The speed of sound in water is .....metre per second:

(a) 340 (b) 1435

(c) 3850 (d) 5000

Answer: (b)


171. The energy source related to oceans:

(a) Solar Panel (b) Wind Energy Farm

(c) Geothermal Energy (d) Wave Energy

Answer: (d)


172. The mirror used in the headlight of automobiles:

(a) Cylindrical (b) Plain

(c) Concave (d) Convex

Answer: (c)


173. What type of mirror is used in the rearview mirror of automobiles:

(a) Convex (b) Concave

(c) Cylindrical (d) None of these

Answer: (a)


174. Which ray has a negative charge?

(a) Alpha (b) Beta

(c) Gama (d) X-ray

Answer: (b)


175. What will be the colour of the sky if there is no atmosphere?

(a) White (b) Blue

(c) Black (d) Green

Answer: (c)


176. The phenomenon responsible for the blue colour of the sky:

(a) Dispersion (b) Diffraction

(c) Reflection (d) Diffusion

Answer: (a)


177. The temperature at which molecular action stops completely:

(a) Minus 373 degree C (b) Minus 273 degree C

(c) Zero 373 degree C (d) 1000 degree C

Answer: (b)


178. Three primary colours of television are:

(a) Red, Green, Blue (b) Red, yellow, Blue

(c) Red, Yellow, Green   (d) Green, Blue, Yellow

Answer: (a)


179. The colour of the universe:

(a) Black (b) White

(c) Red (d) Blue

Answer: (a)


180. The rays used in the remote control of TV:

(a) UV Rays (b) Infra-Red rays

(c) X rays (d) Gama rays

Answer: (b)

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

ശ്രദ്ധിക്കുക : നിങ്ങൾ കുവൈത്ത് പ്രവാസി ആണെങ്കിൽ, ബൂസ്റ്റർ ഡോസ് ഉടൻ എടുക്കുക. ഓൺലൈനായി എങ്ങനെ രജിസ്റ്റർ ചെയ്യണം എന്ന് ഇവിടെ വിശദീകരിക്കുന്നു