Ads Area

Kerala Police Forensic - Scientific officer - Physics model questions - Set 5

Kerala Police Forensic - Scientific officer - Physics model questions - Set 5


 121. Sprayer functions on:

(a) Bernoulli’s principle                (b) Archimedes Principle

(c) Pascal’s law                                    (d) None of these

Answer: (a)


122. What CNN Stands for

(a) Cable News Network                                 (b) Continental News Network

(c) Coveted News Network                             (d) Concise News Network

Answer: (a)


123. Hydrogen spectrum was first explained by:

(a) Dalton                                     (b) Erwin Schrödinger

(c) Niels Bohr                              (d) Rutherford

Answer: (c)


124. A lighted candle sets extinguished when covered with a tumbler because of:

(a) Presence of non-luminous matter

(b) Adequate supply of air

(c) Inadequate supply of air

(d) Absence of non-luminous matter

Answer: (c)


125.  The Baily’s beads effect is a feature of:

(a) Lunar eclipse                         (b) Solar eclipse

(c) Neap tide                                (d) Springtide

Answer: (b)



126. Impure water boils at a temperature:

(a) Below 100° C                                (b) Above 100° C

(c) At10Q°C                                           (d) At96°C

Answer: (b)


127. The time period of a pendulum on the moon:

(a) Decreases                                           (b) Increases

(c) Remains the same                            (d) Is zero

Answer: (b)


128. ln which one of the following places, the boiling point of water is the highest?

(a)  Dead sea                      (b) Mt. Everest

(c)  Nile Delta                      (d) Sundarbans Delta

Answer: (a)


129. The unit of electric charge is

(a) Ampere                               (b) Ohm

(c) Volt                                        (d) Coulomb

Answer: (d)


130. Glass is best described as:

(a)  Liquid                                           (b) Solid

(c) Supercooled liquid                     (d) Colloid

Answer: (c)


131. Fermionic condensates are......th form of matter

(a) 8                 (b) 7

(c) 6                 (d) 5

Answer: (c)


132. A radar that detects the presence of an enemy aircraft uses:

(a) Sound waves                              

(b) Radio waves

(c) Electric waves                             

(d) Ultrasonic waves

Answer: (b)


133. Insulators are substances with:

(a) Free electrons                               

(b) Bound electrons

(c) (A) & (B)                                          

(d) None of the above

Answer: (b)


134. The rays which cause sunburn are:

(a) Ultraviolet                                            

(b) Infrared

(c) Visible light                                           

(d) Cosmic rays

Answer: (a)


135. Sound does not pass through:

(a) Solid                                     

(b) Liquid

(c) Vacuum                                 

(d) None of these

Answer: (c)


136. Which is Ramanujan number

(a) 1279                                                     

(b) 1729

(c) 1927                                                     

(d) 1972

Answer: (b)


137. The smallest unit in computer memory:

(a) Byte                                

(b) Bit

(c) Megabyte                           

(d) Gigabyte

Answer: (b)


138. The force between different type of molecules:

(a) Conjugation                                   

(b) Immersion

(c) Adhesion                                        

(d) Repulsion

Answer: (c)


139. Spectacles used for viewing 3-dimensional films have:,

(a) Convex lens                                  

(b) Bifocal lens

(c) Concave lens                                

(d) Polaroids

Answer: (b)



140. Fog heavily laden with smoke is:

(a) Sleet                                            

(b) Glare

(c) Smog                                          

(d) Dew


141. The phenomenon of splitting of light into its constituents:

(a) Diffraction                                      (b) Interference

(c) Refraction                                       (d) Dispersion

Answer: (d)


142. Which light has the longest wavelength?

(a) Violet                                               (b) Green

(c) Blue                                                  (d) Red

Answer: (d)


143. Which light has the shortest wavelength?

(a) Blue                                                   (b) Violet

(c) Red                                                    (d) Yellow

Answer: (b)


144. The surface that absorbs all the colours in the spectrum will be seen as:

(a) White                                                (b) Black

(c) Violet                                                 (d) Red

Answer: (b)


145. The surface that reflects all the colours in the spectrum will be seen as:

(a) Red                                                    (b) Yellow

(c) White                                                (d) Black

Answer: (c)


146. What is the colour of light used in automobiles during snowfall?

(a) Red                                                    (b) Green

(c) Blue                                                   (d) Yellow

Answer: (d)


147. A red flower in blue light will be seen as:

(a) Black                                                  (b) Red

(c) Blue                                                     (d) Violet

Answer: (a)


148. The speed of light is ...... km/s

(a) 3 million                                            (b) 3 lakh

(c) 3 crore                                                (d) 30 million

Answer: (b)


149. In the equation, E=MC2, ‘C’ stands for:

(a) Velocity of sound                         (b) Acceleration due to gravity

(c) Velocity of light                             (d) Refractive index

Answer: (c)


150. Particles faster than light:

(a) Tachyons                                         (b) Photons

(c) Neutrons                                          (d) Protons

Answer: (a)

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

ശ്രദ്ധിക്കുക : നിങ്ങൾ കുവൈത്ത് പ്രവാസി ആണെങ്കിൽ, ബൂസ്റ്റർ ഡോസ് ഉടൻ എടുക്കുക. ഓൺലൈനായി എങ്ങനെ രജിസ്റ്റർ ചെയ്യണം എന്ന് ഇവിടെ വിശദീകരിക്കുന്നു