Ads Area

Kerala PSC Police Forensic - Scientific officer - Biology model questions - Set 4

 

Kerala PSC Police Forensic - Scientific officer - Biology model questions - Set 4

96. Bile is stored in?

Answer: Gallbladder


97. World coconut day is celebrated on

Answer: September 2


98. To which category does onion belong?

Answer: Bulb


99. What disease is caused by intake of saturated fats?

Answer: Cardiac problems



100. Our body gets the continues supply of energy through the process called

Answer: Respiration


101. If seeds are ploughed very deep in the soil they do not germinate because of

Answer: lack of oxygen


102. What is the function of vitamin B9

Answer: helps the formation of RBC


103. The deficiency disease due to 'VitaminE'

Answer: Sterility or infertility


104. Some animals have a unique method of bringing oxygen directly to the cells. These are

Answer: insects


105. A person will have brown eyes, blue eyes or black eyes depending upon the particular pigment present in the

Answer: iris


106. The transport of organic substances in plants is through

Answer: phloem


107. The poverty line for rural areas in India is determined on the basis of minimum average daily consumption of

Answer: 2400 calories



108.     The excess of glucose in the liver stored in the form of

Answer: glycogen


109. Which is known as 'Provitamin A'?

Answer: Beta-carotene


110. Which country is known as the 'Sugar Bowl of the world'?

Answer: Cuba


111. Who discovered blood circulations

Answer: Willian Harvey


112. The part of the brain which regulates the voluntary action

Answer: Cerebrum


113. Which type of lens is used to correct the defect of vision called Astigmatism

Answer: cylindrical lens


114. The movement of eggs from the ovaries to the uterus proceeds through the

Answer: fallopian tube


115. A true fruit develops from the

Answer: Ovary 



116. Genetic engineering belong to the science of

Answer:  Bio-technology


117. The outer layer of skin on the human body is called the

Answer: Epidermis


118. Study of ants is called

Answer: Myrmecology


119. A nonliving component of a living

Answer: vacuole


120. Ringworm is a disease caused by

Answer: Fungus


121. A person with blood group AB is sometimes called a universal recipient because of

Answer: lack of antibodies


122. The most important stimulant in tea

Answer: Caffeine


123. The functional unit in ecology is the –

Answer: Ecosystem



124. What is responsible for diphtheria and influenza?

Answer: Bacteria and virus respectively


125. Reserpine is used to

Answer: reduce high blood pressure


126. Father of modem taxonomy –

Answer: Carl Linnaeus


127. The plant hormone which helps to flower

Answer: Florigen


128. The only metal which presents in the leaf of a plant

Answer: Magnesium


129. The human cell contains –

Answer: 46 chromosomes



130. What is the condition known as tachycardia?

Answer: Faster heartbeat

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

ശ്രദ്ധിക്കുക : നിങ്ങൾ കുവൈത്ത് പ്രവാസി ആണെങ്കിൽ, ബൂസ്റ്റർ ഡോസ് ഉടൻ എടുക്കുക. ഓൺലൈനായി എങ്ങനെ രജിസ്റ്റർ ചെയ്യണം എന്ന് ഇവിടെ വിശദീകരിക്കുന്നു