Ads Area

Kerala PSC Police Forensic - Scientific officer - Biology model questions - Set 3

 

Kerala PSC Police Forensic - Scientific officer - Biology model questions - Set 3

61. Human Heart is enclosed by a sac known as the

(a) Atria (b) Chordae tendineae

(c) Pericardium (d) Aorta

Answer: (c)


62. Acid Rain is produced by

(a) Excess NO₂and SO₂ from burning fossil fuels.

(b) Excess production of NH₃ by industries

(c) Excess release of CO by incomplete combustion

(d) Excess formation of CO₂ by combustion and animal respiration

Answer: (a)


63. A bone is connected to muscle with the help of

(a) Ligament (b) Cartilage

(c) Tendon (d) None of these

Answer: (c)


64. Which of the following blood groups enable a person to give to any person?

(a) A (b) B

(c) AB (d) O

Answer: (d)



65. Fluoride pollution mainly affects

(a) Brain (b) Heart

(c) Teeth  (d) Kidney

Answer: (c)


66. Chernobyl nuclear tragedy occurred in

(a) April 1986 (b) August 6, 1945

(c) August 9, 1945 (d) December3, 1984

Answer: (a)


67. About 70% of the total global carbon is found in

(a) Oceans (b) Forests

(c) Grasslands (d) agroecosystems

Answer: (a)


68. Which of the following is an egg-laying mammal?

(a) Kangaroo      (b) Duck-billed Platypus

(c) Penguin       (d) Whale

Answer: (b)


69. Diabetes Insipidus occurs due to the hyposecretion of

(a) Thymosin (b) Oxytocin

(C) Insulin (d) Vasopressin

Answer: (b)


70. “The Inheritance of Acquired Characters” was proposed by

(a) Lamarck (b) Darwin

(c) Wallace  (d) Miller

Answer: (a)



71. The deficiency of Vitamin A causes

(a) Night Blindness(b) Cataract

(c) Rickets (d) Pellagra

Answer: (a)


72. Myopia or Near-sightedness can be corrected by

(a) Biconvex Lens    (b)Cylindrical Lens

(c)Biconcave Lens (d)Surgical removal

Answer: (c)


73. Which is the smallest bone in the body?

(a) Malleus (b) Incus

(c) Stapes (d) Carpal

Answer: (c)


74. Which of the following is an Ozone-depleting chemical?

(a) CFC (b) SO₂

(c) CO  (d) CO₂

Answer: (a)


75. The 1992 Earth Summit was held in

(a) Paris (b) New York

(c) Rio de Janeiro (d) Kyoto

Answer: (c) 76. The main function of the white blood corpuscles in the body is:

Answer: To protect the body against disease


77. Platelet survive is stored blood for –

Answer: 24 hours



78. ELISA Test is used for screening –

Answer: AIDS


79. The main source of energy for human sperm is

Answer: Fructose


80. The largest internal organ in the human

Answer: Liver


81. Blood is formed in the human adult by the

Answer: Red bone marrow


82. The largest part of most diets is made

Answer: Carbohydrates


83. Total weight of kidney in human being –

Answer: 150 gm


84. Who is the father of vaccination?

Answer: Edward Jenner


85. The organ commonly injured in abdominal trauma

Answer: Spleen


86. Who is known as the father of tissue culture

Answer: HaberLand



87. Oceanography deals with the study of

Answer: Sea


88. The medulla oblongata is concerned with the control of

Answer: Heartbeat


89. Which disease is called 'Hungry

Answer: Marasmus


90. Muscle fatigue occurs due to the accumulation of

Answer: Lactic acid


91. Name the hormone which helps to ripen fruits

Answer: Ethylene


92. DNA fingerprinting was developed by

Answer: Alec Jeffreys


93. Which is the basic element of life?

Answer: Carbon



94. Where is the headquarter of National Institute of Nutrition?

 Answer: Hyderabad


95. Total number of bones in the neck?

Answer: 7 (seven)

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

ശ്രദ്ധിക്കുക : നിങ്ങൾ കുവൈത്ത് പ്രവാസി ആണെങ്കിൽ, ബൂസ്റ്റർ ഡോസ് ഉടൻ എടുക്കുക. ഓൺലൈനായി എങ്ങനെ രജിസ്റ്റർ ചെയ്യണം എന്ന് ഇവിടെ വിശദീകരിക്കുന്നു