Ads Area

Kerala PSC Police Forensic - Scientific officer - Biology model questions - Set 1

Kerala PSC Police Forensic - Scientific officer - Biology model questions - Set 1


1. Who is called Father of Genetics?

A. Salk B. Mendel

C. Linnaeus D. Hugo de vries

Answer:( b)


2. Mycology is the study of

 A. Virus                           B. Hydrilla

 C. Rhizobium                   D. Fungi

Answer:( d)


3. The largest number of Eucalyptus species is found in

A. Australia                          B. Pakistan

C. Burma                             D. New Zealand

Answer:( a)


4. Fixation of nitrogen in the soil

 A. virus                             B. fungi

C. bacteria                  D. protozoa

Answer:( c)


5. Who discovered the nucleus?

 A. Albert                              B. Newton

C. Robert Brown                 D. Robert Hooke

Answer:(c )


6. What is the name of the botanical name of paddy?

A. Solanum nigrum                 B. Eleusine coracana

C. Oryza sativa                           D. None of these

Answer:(c )


7. Polio is caused by

A. virus                       B. bacteria

C. insect                      D. fungus

Answer:(a )



8. Clove is obtained from

A. root                       B. stem

C. leaves                   D. flower buds

Answer:( d)


9. Which one of the following is responsible for converting milk into curd?

A. virus                       B. bacteria

C. fungi                       D. None of these

Answer:(b )


10. The richest source of vitamin D is

A. milk                          B. cheese

C. cod liver oil              D. spinach

Answer:(c )


11. Which one of the following is not a mosquito-borne disease?

A. Malaria B. Filariasis

C. Dengue fever D. sleeping sickness

Answer:(d )


12. The tallest living tree is

A. palm tree                       B. sequoia

 C. tree fern                        D. eucalyptus

Answer:( b)


13. Pollination of birds is known as

 A. embryophily                          B. entomophily

 C. hydrophily                       D. ornithophily

Answer:(d )



14. Pulses contain a large amount of

A. fat                           B. water

C. proteins                   D. carbohydrate

Answer:(c )


15. Which plant was used by Mendel in his early experiment?

 A. orange                       B. pea plant

C. banana                     D. brinjal

Answer:( b) 


16. More rate of photosynthesis occurs in

A. red light                    B. white light

C. blue light                       D. yellow light

Answer:(b )


17. Plants produce energy during

A. respiration                B. photosynthesis

C. absorption                  D. transpiration

Answer:( b)


18. Which one of the following diseases is inheritable?

A. hepatitis                        B. colour blindness

C. leukaemia                     D. malignancy

Answer:(b )


19. The compound used in the anti-malarial drug is

A. aspirin                        B. chloroquine

C. neoprene                   D. isoprene

Answer:( b)



20. Which acid is produced when milk gets sour?

A. Acetic acid                       B. Lactic acid

C. Tartaric acid                D. Butyric acid

Answer:(b )


21. In which one of the following animals is skin a respiratory organ?

 A. frog                          B. shark

C. whale                            D. cockroach

Answer:(a )


22. Food wrapped in newspaper is likely to get contaminated with

 A. iron                             B. lead

C. aluminium                     D. magnesium

Answer:( b)


23. Which soil is rich in organic debris?

A. loam soil                 B. humus soil

C. saprophyte             D. None of these

Answer:(b )


24. Azadiracta indica is the botanical name of

A. rice                       B. neem

C. sandal                    D. turmeric

Answer:(b )


25. The major part of solar radiation is harvested by the

A. plants                    B. animals

C. human beings      D. None of the above

Answer:(a )


26. The largest living animals belong to the group of

A. fishes B. birds

C. reptiles D. mammals

Answer:( d)



27. Yellow fever is spread by

A. air                    B. water

C. house fly       D. mosquito

Answer:( c)


28. Glucose is stored in our body in the form of

A. fat                         B. insulin

C. amino acids       D. glycogen

Answer:(d )


29. Rh factor is present in

A. blood B. urine

C. lymph D. sputum

Answer:( a)


30. Birds excrete nitrogenous waste in the form of

A. urea B. ammonia

C. fatty acids D. uric acid

Answer:( d)

Post a Comment

1 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

ശ്രദ്ധിക്കുക : നിങ്ങൾ കുവൈത്ത് പ്രവാസി ആണെങ്കിൽ, ബൂസ്റ്റർ ഡോസ് ഉടൻ എടുക്കുക. ഓൺലൈനായി എങ്ങനെ രജിസ്റ്റർ ചെയ്യണം എന്ന് ഇവിടെ വിശദീകരിക്കുന്നു