Ads Area

RRB NTPC 2020 General Science Physics Important Questions

RRB NTPC 2020 General Science Physics Important Questions


1. Which of the following is false?

Sound waves are ____________ waves.

  1. Pressure
  2. Longitudinal
  3. Electromagnetic
  4. Mechanical

Answer: 

Explanation: Electromagnetic waves are not like sound waves because they do not need molecules to travel. This means that electromagnetic waves can travel through air, solid objects and even space.


2. Which of the following coloured light has the lowest frequency?

  1. Green
  2. Blue
  3. Red
  4. Violet

Answer: C

Explanation: Red has the longest wavelength among the given options.

From VIBGYOR - R (red) has the longest and V(violet) has the shortest

It is reverse for frequency.


3. An electric motor converts

  1. Mechanical energy into electrical energy.
  2. Thermal energy into electrical energy.
  3. Electrical energy into mechanical energy.
  4. Radiant energy into electrical energy.

Answer: C

Explanation: An electric motor converts electrical energy to mechanical energy.


4. Which one is not a good conductor of electricity?

  1. Porcelain
  2. Aluminum
  3. Tungsten
  4. Nickel

Answer: A

Explanation: Porcelain is an excellent insulator for use at high voltage.


5. The technology developed to track enemy submarines in World War II was

  1. PADAR
  2. SONAR
  3. Echolocation
  4. LIDAR

Answer: B

Explanation: Two similar but different technological advances that figured prominently in the Allied victory in World War II were radar and sonar, both techniques for detecting the location and speed of enemy aircraft or submarines.


6. The first large scale electrical air conditioning was invented and used in 1902 by:

  1. Willis Carrier
  2. John Gorrie
  3. Stuart Cramer
  4. H. H. Schultz

Answer: A

Explanation: Modern air conditioning emerged from advances in chemistry during the 19th century, and the first large-scale electrical air conditioning was invented and used in 1902 by Willis Haviland Carrier.


7. Zero degree centigrade is equal to what degree Fahrenheit?

  1. 100°F
  2. 30°F
  3. 34°F
  4. 32°F

Answer: D

Explanation: 0°C is equal to 32°F.


8. What is the gravitational force exerted on a mass called?

  1. Stress
  2. Inertia
  3. Weight
  4. Work

Answer: C

Explanation: The gravitational force exerted on an object near the earth's surface is called the object's weight.


9. The earth conductor provides a path to ground for:

  1. Circuit Current
  2. Leakage Current
  3. Over Current
  4. High Voltage

Answer: B

Explanation: To pass the leakage current to the earth.


10. A galvanometer is converted to a voltmeter by:

  1. adding a high resistance in series with the galvanometer
  2. adding a low resistance in parallel with the galvanometer
  3. increasing the number of windings of galvanometer coil
  4. decreasing the number of windings of the galvanometer coil

Answer: A

Explanation: A galvanometer can be converted into a voltmeter by connecting a high resistance called multiplier in series to the galvanometer.

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Join Whatsapp group

Below Post Ad

Join Whatsapp group